Historien om fungi del 1.

Vi er stolte av Fungi’s historie og muligheten til å kunne dele de “De Sorte Dråper”. Men hvor kommer Fungi fra og hvem var det som som startet det hele? I vår lille intervju-serie om Fungi’s historie får du vite mer :) Glad-historien om «Fungi», en håndlaget smaksforsterker brygget på norsk krydder, fortsetter. Inger-Lise Østmoe, som «oppfant» «Fungi» tidlig på 90-tallet lar stafettpinnen gå videre, når produksjonen nå er gjenopptatt. Men hun slipper ikke «Fungi» helt.

Inger-Lise Østmoe startet for seg selv i 1992, og det var med «Helt vilt» det hele begynte. “Jeg liker praktisk arbeid, jeg liker å snakke med folk, og har svært gode kunnskaper om sopp”, forteller hun. Prosjektet «Helt vilt» tok utgangspunkt i at Østmoe startet mottak av sopp, og drev omfattende foredragsvirksomhet om mat fra naturen i tillegg. “Jeg startet for fullt med mottak av sopp i 1993. Folk plukket sopp, og fikk en kilopris ved mottaket og jeg solgte videre til grossister. Vi hadde ferske, fryste eller tørkede sopper”, sier hun.

Som soppkontrollør og soppekspert hadde hun mye å ta i, og hun gleder seg over den store interessen i befolkningen for mat fra skogen, og sopp i særdeleshet.

“Det var noen ganske få steder i landet som hadde soppkontrollerører, da jeg startet opp. I dag er det nå rundt 700 kontrollører”, forteller hun.

«Fungi»-suksessen I 1993 var det en del omtale av Inger-Lise Østmoe og hennes sopp- og matkunnskap i flere ukeblader. Hun startet dette året «Norsk skogssopp og bær», som etter hvert ble til selskapet «Norsopp». Før «Fungi» kom til verden var hun innom prosjektet «Norge et soppland» i 1994. Inger-Lise husker godt, og erindrer at 1994 var et bra soppår, mens 1995 dårlig, og det samme også i 1996.

“I 1996 kom «Fungi» til verden. Jeg hadde eksprimentert med 20-30 ulike smaksvarianter, og landet på dagens utgave, som jeg har holdt fast ved, sier hun uten å røpe annet enn at det er sopp i smaksforsterkeren «Fungi» og «skogens krydder». Det er rett og slett en vel bevart hemmelighets oppskrift i denne suksessen”.

På kjøkkenet: Inger-Lise Østmoe (t.h.) her sammen med kokk Johan Erkilla (t.v.) som nå bistår Norsopp med produksjonen av Fungi

På kjøkkenet: Inger-Lise Østmoe (t.h.) her sammen med kokk Johan Erkilla (t.v.) som nå bistår Norsopp med produksjonen av Fungi

Black magic woman Opprinnelig ble «Fungi» kalt «De sorte dråper», og produksjonen foregikk på Hedmarken hos eksterne produsenter.

“I 1997 startet produksjonen med noen få flasker, og da fikk også «Fungi» plass i butikkhyllene”, forteller hun.

Så skjer det som måtte skje, etter at Aftenposten i januar 2000, omtalte «Fungi» som noe man måtte skaffe seg til sitt kjøkken. “Journalist Yngve Ekern skrev en artikkel i Aftenposten, og interessen fløy i været intet mindre. Pågangen var enorm”, forteller hun. Også matvaregrossisten Norgesgruppen hadde trolig lest Ynge Ekerns artikkel, for Inger-Lise Østmoe ble kontaktet, og fra 2000 og i alle år etterpå, har ««Fungi»» vært å finne i mange dagligvarebutikker. Salget vokste, og Østmoe tok selv over produksjonen, sammen med barna sine. Helt fra 2004 produserte hun alt selv og distribuerte alt selv i dette gründer-eventyret. “Jeg stod sammen med barna og fylte flasker, satte på etiketter og distribuerte”, sier hun. Flere profesjonelle kokker falt pladask for «Fungi» og smaksforsterkeren økte i suksess. Aftenpostens A-magasin omtalte «Fungi» nyttårsaften 2010, og en ny eksplosjon i markedet skjedde. «Black magic woman» ble hun kalt, og det var «de sorte dråpene» i smaksforsterkeren «Fungi» det ble siktet til i artikkelen A-magasinet publiserte.

“Har ikke brukt en krone på markedsføring” Ved siden av «Fungi»-produksjonen fortsatte Inger-Lise Østmoe sin foredragsvirksomhet om mat i skogen. “Jeg var land og strand rundt og hadde alltid med meg «Fungi» til foredragene”, sier hun. Hun har ikke brukt en krone på markedsføring av «Fungi» i alle disse årene, og allikevel ble det solgt oppunder 10.000 flasker av «Fungi» årlig, før hun innstilte produksjonen. “Jungeltelegrafen har jobbet for meg, og selvfølgelig lojale kunder, som kommer igjen og igjen, for å få mer”, forteller Inger-Lise. Populære matprogrammer Inger-Lise Østmoe, som for mange er kjent som «Fru Matsprell», var med i NRK TVs populære serie om sommermat i årene 2001 til 2006. “Det var 10 sendinger hver sommer, og jeg hadde stor fornøyelse av å jobbe sammen med NRKs programleder Kari Bay Haugen og matkultur-eksperten Anne Siri Brandrud. Vi utfylte hverandre i programmene, og de var veldig populære”, forteller Inger-Lise.

I bakkant av Tv-serien ble boka «Matsprell i naturens verden» utgitt. I følge forlaget er dette en sprelsk kokebok for alle matglade turgåere med utgangspunkt i de populære radioprogrammene til NRK P1 - Naturens Verden. Ifølge forlaget NRK Aktivum heter det «naturkokken og soppeksperten Inger-Lise Østmoe har laget en bok med kjente vekster, trær, bær og sopp i våre nærområder, men med vekt på ukjente og overraskende smakskombinasjoner. Bjørkesorbet, kantarelldram, blomstersalat eller granskuddsirup, bare for å nevne noen. Temaene i boka dekker alle årstidene fra tidlig vår til sen høst med verdifulle tips om sylting, tørking og frysing for vintersesongen

Boka har vært utsolgt i flere år.

Fortsettelse følger..

Tekst: Kommunikasjons Kompaniet v/ Rainer Prang