Laksa med smak i fra sjøen

Laksa er en nudelsuppe med opphav i fra Malaysia. Dette er en smaksbombe som har dybde, litt futt og flere spennende teksturer. Serveres gjerne med ekstra chilisaus og mye topping.

FullSizeRender.jpg

SLIK LAGER MAN LAKSA TIL 2-3 PERSONER

Først, en liste over ingrediensene:

  • 2 kopper (ca 5 dl) kraft av sjømat. (Vi anbefaler å koke selv på blåskjell, rekehoder etc)
  • 1,75 kopp kokosmelk  (4 dl)
  • 8-10 scampi
  • 6 biter av "squid"
  • 3 fiskekaker vi foretrekker de i fra Lofoten om man ikke lager selv. 
  • 80g terninger av fritert tofu
  • 150g tynne vermicelli risnudler
  • 80g bønnespirer
  • 40g agurk
  • 0,75- 1 kopp (2-2,5 dl) laksabase/"paste" (vi lager vår i fra scratch se under
  • En liten stilk frisk koriander
  • En stilk gressløk
  • Et par limebåter
  • 1 stilk av sitrongress (eventuelt 4 blader kefirlime)
  • 2 sjalottløk
  • 1 egg
  • 1 chili
  • 1,5 ts rapsolje eller annen planteolje
  • 1ts fiskesaus
  • 1ts Fungi

 

Ingredienser til laksabase/"paste" til ca 6 personer (kan oppbevares i kjøleskap i en uke)

  • 6 røde chili
  • 2 korianderrøtter
  • 0,5 ss søt paprika
  • 0,5 ss knuste spisskummenfrø
  • 0,5 ss knust gurkemeie (fersk eller tørket)
  • 2 stilker med sitrongress (kun den hvite delen)
  • 1 sjalottløk
  • 3 cm galangal (ingefær kan eventuelt bruks som erstatning)
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ts rekepasta (paste)
  • 1 ss peanøttolje
  • 5 stk cashewnøtter

Så, tilbereder man laksabasen/"pasten"

FullSizeRender.jpg

Trinn 1
Først vask og rens alle de ferske råvarene.

Trinn 2
Skjær vekk og kast stilken i fra chili og paprikan, og legg de rene bitene i en bolle med kokende vann.  (vi beholder frøene i chilien) La disse ligge i ca 10 min til de er myke i skallet. 

Trinn 3
Skrell hvitløk og sjalottløk, og skjær vekk skallet på galangal/ingefæren og gurkemeien (om du bruker fersk rot)

Trinn 4
Finn frem en blender eller mikser og bland sammen myk chili, paprika, ingrediensene fra trinn 3 og alt det andre på ingredienslisten for basen.

Trinn 5
Er blandingen litt grov etter miksing, finn frem en morter og knus miksen ytterligere sammen.

Deretter, tilbereder man suppen

Trinn 6
Vask og rensk alle de ferske ingrediensene på listen.

Trinn 7
Finhakk sjalottløk.

Trinn 8
Varm opp olje i en medium gryte, har du en jerngryte bruk gjerne denne. 

Trinn 9
Når oljen er varm tilsett 0,75-1 kopp med fersk laksabase/"paste" og tilsett en finhakket sjalottløk. Skru opp platen til medium- høy varme og rør godt i kjelen i 2 minutter til aromaen i basen har kommet til live. 

Trinn 10
Tilsett kraften fra sjømat, kokosmelk, fiskesaus, og hele stilken med sitrongress.  La miksen koke sammen i ca 10 minutter.

Trinn 11
Tilsett tilslutt scampi og fiskekaker, tofu og squid i terninger til suppen og la koke til scampi og squid er kokt igjennom.

Trinn 12
Før servering smak til med Fungi og friskpresset lime. Er suppen veldig tykk spe ut med litt ekstra vann/kokosmelk. Før servering tas sitrongresset/kefirlime ut av kjelen. 

Snart ferdig, da tilbereder man tilbehøret
Dette kan gjøres parallelt med trinn 10 over

Trinn 13
Tilbered nudlene ved å følge anvisningen på pakken. 

Trinn 14
Kok egget så det blir kokt med en mellomfast gul plomme. 

Trinn 15
Sprøstek  resten av sjalottløken fra trinn 7.

Trinn 16
Skjær agurk i terninger, en chili i skiver, gressløk i 1 cm biter og finkutt koriander.

Trinn 17
Alt er nå klart for å settes sammen, finn frem en romslig suppebolle.

  • Legg nudler i bunnen av bollen. 
  • Hell så varm suppe på toppen, få med litt av alle bitene i suppen.
  • Ta på topping;
    • Et halvt kokt egg
    • Litt friske bønnespirer
    • Agurk
    • Koriander og gressløk
    • Chili
    • Sprøstekt løk
       

Laksa er nå klar til servering, håper det smaker!

FullSizeRender.jpg